Young Impact!

Leerlingen van VSO de Wingerd in Terneuzen zijn dit schooljaar begonnen met Young Impact MDT (Maatschappelijke Diensttijd). Tijdens dit traject zetten de leerlingen zich in om een positieve impact te hebben op de mensen om zich heen.

Voor het project krijgen de leerlingen van De Wingerd workshops en bedenken ze hun eigen positieve activiteiten. Voor teamleider Maikel Harte een belangrijk aspect van de school: “wij zijn daar elke dag mee bezig. Dit schooljaar is dat door de gastlessen van Young Impact nog meer.”

Leren impact maken op anderen

Om te leren impact te maken op anderen, hebben de leerlingen eerst naar zichzelf moeten leren kijken. Welke kwaliteiten hebben we en hoe kunnen we deze inzetten? Best moeilijk en spannend! Ook hebben ze kennis gemaakt met onderwerpen zoals eenzaamheid, zwerfafval, gelijke kansen en vooroordelen.

De leerlingen hadden heel veel goede ideeën. Helaas was vanwege Corona niet alles mogelijk, maar toch zijn de leerlingen tot een aantal leuke initiatieven gekomen.

Zo hebben de leerlingen van A2 kerstkaartjes gemaakt voor ouderen in een verzorgingstehuis in de buurt. Stefano vindt het voorkomen van pesten belangrijk, daarom heeft hij een poster gemaakt die hij heeft opgehangen in de school. Tot slot hebben de leerlingen van A2 nog een aantal keer soep gemaakt voor in de kast van ‘Nemen of Geven’, waar mensen die minder te besteden hebben gratis levensmiddelen kunnen ophalen. We hebben hier ook een kijkje mogen nemen en waren hier allemaal erg van onder de indruk.

Een aantal leerlingen van A3 hebben een poster gemaakt om het geweld te stoppen tegen hulpverlening. Deze poster zijn ze gaan afgeven bij de politie. Daarnaast ligt er nog een plan om taarten te bakken voor de mensen in het verzorgingstehuis.

 

Wall of impact en uitreiking certificaat

In de kantine van de school hangt een ‘Wall of impact’, waar de vele goede daden van de leerlingen op te zien zijn. Zo toonde Femke Boonman (17) haar dankbaarheid met een bos bloemen: “Die heb ik gegeven aan iemand die altijd heel veel voor ons doet.” Jaimy Koorndijk (16) bakte een taart voor zijn familie. Ook maakte hij kerstkaarten voor ouderen: “We hebben de brievenbussen geteld om te kijken hoeveel mensen er zijn. Die gaan we allemaal een kaart geven.”

 

Dinsdag 22 februari namen de leerlingen van A2 en A3 hun welverdiende certificaat van Young Impact in ontvangst.
U zult begrijpen dat wij enorm trots zijn op onze leerlingen!