Met de Spargo klas zijn we op 20 oktober naar het Bevrijdingsmuseum Zeeland geweest.

Na een paar lessen te hebben gesproken over de Tweede Wereldoorlog, de bezetting en hoe het was om vroeger in Zeeland te leven, was het spannend en leerzaam om naar het museum te gaan.

Na de wereldreis door de tunnel en onderweg gezellig te hebben gezongen (waarbij alle klassiekers de revue passeren) kwamen we aan in Nieuwdorp.

Daar aangekomen werden we direct geconfronteerd met wat oorlog is.
Het zien van o.a. wapens, tanks en kleding bij binnenkomst deed meteen wat met ons.

Na eerst een filmpje te hebben gekeken, waarbij mensen en plekken in Zeeland voorbij kwamen waar we o.a. wonen, spelen en sporten, hebben we kort gesproken over de oorlog met iemand die het bewust heeft meegemaakt. Daarin voelde we meteen de pijn en angst die hij had meegemaakt en dat hij vooral de positiviteit zag die uit alle leed voortkwam.

Daarna hebben we een paar uur door de museum gelopen en van alles gezien. We hebben veel geleerd, waarbij er veel interactief was d.m.v. geluid en beeld.

Enkele reacties waren  dan ook “Wat heftig!” en “Wat afschuwelijk dat dit kan gebeuren”. Maar ook “Wat hebben we het toch best goed vergeleken met mensen in oorlogsgebieden”.

Daarna zijn we rustig (zonder zingen) naar Terneuzen gegaan waarbij iedereen kon vertellen wat ze er van vonden en ervan hadden geleerd.

We hebben toen een leuke stadswandeling gemaakt en heerlijk frieten gegeten.

Daarna was het tijd voor een lach en een grap en hebben we met zijn allen de dag afgesloten.